Houbaření v pohodlí domova

houby-uvodni2

Vypravit se na houby, a přitom neopustit svůj byt či dům? Dnes již poměrně běžná praxe a zároveň i nové hobby. A navíc pokud vaše houbařské znalosti nejsou stoprocentní, je pro vás tento způsob pěstování ideálním řešením.

HLAVNÍ DŮVODY, PROČ SE PUSTIT DO PĚSTOVÁNÍ VLASTNÍCH HUB

  • čerstvé houby s jasným původem
  • levnější oproti kupovaným
  • zpestříte si svůj jídelníček o obohatíte jej o zdravé látky
  • je to jednoduché

HOUBY MŮŽEME DOMA PĚSTOVAT NĚKOLIKA ZPŮSOBY

1. Pěstování ze substrátu

Většinou se jedná o substrát v neprůhledném obalu, který je již naočkovaný. Nevýhodou je, že nepoznáte, co je uvnitř – substrát může být plesnivý či vyschlý. Kvalitní substrát si však můžete připravit i sami a poté stačí jen přidat vhodnou sadbu.

2. Kolíčková sadba

Jak samotný název již napovídá – sadba hub je naočkovaná na dřevěné kolíčky, které se umístí do vyvrtaných otvorů ve špalku. Dírky následně uzavřeme horkým včelím voskem.

3. Zrníčková sadba

Zrníčka (obilná zrna, která jsou prorostlá podhoubím) jsou vkládána do skulinek u čerstvě pořezaných pařezů na zahradě. Tyto otvory se sadbou se následně zakryjí. Ze zrníčkové sadby lze houby vypěstovat také na slámě či štěpce.

 houby

JAKÉ HOUBY PĚSTOVAT?

Za nejméně náročnou houbou na pěstování je považována hlíva ústřičná. S postupně získanými houbařskými zkušenostmi si však můžete zkusit doma vypěstovat třeba i hřiby či léčivé houby jako shiitake, reishi, bedly, korálovec ježatý, pýchavky nebo penízovku.

HOUBY A JEJICH VŠESTRANNÉ VYUŽITÍ V KUCHYNI

Z čerstvých hub lze připravit polévky, omáčky, předkrmy i hlavní jídla. Můžete je vařit, smažit, zapékat, přidávat do salátů. Samozřejmě je lze naložit do sklenic (do octa, do soli), sušit, anebo třeba si vyzkoušet výrobu tinktur či léčivých mastí.

houby-2

A V JAKÝCH PODMÍNKÁCH HOUBY DOMA PĚSTOVAT?

Vždy záleží na tom, pro jaké houby se rozhodnete. Každý druh totiž potřebuje do jisté míry pro svůj růst „speciální podmínky“. Tak například hlíva světlo potřebuje, zatímco žampion ne.

Ve většině případů se využívá metody šoku – nejdříve houbám dopřejete vyšší teplotu (cca 25 °C) a pak je přesunete do chladnější místnosti (cca 12 °C).

 

Pokud jsme vás navnadili a chtěli byste si pěstování hub doma vyzkoušet, máme pro Vás skvělý TIP na vytvoření jednoduchého substrátu z briket.

Dřevokazné houby jako je např. hlíva se dají pěstovat na různých druzích substrátu. Za velmi vhodnou variantu substrátu (zejména pro začátečníky) můžeme označit piliny z tvrdého listnatého dřeva, které jsou obsaženy v RUF briketách.

Velkou výhodou je i to, že se s nimi dobře pracuje. A navíc si neušpiníte ani ruce, což se rozhodně nedá říct třeba o přípravě substrátu ze slámy.

Není radno však podcenit již samotný výběr RUF briket!

Brikety pro kvalitní substrát musí být 100% bukové. Nesmí obsahovat pojiva nebo jiné odpadové materiály. Pěstitelé hub v mnohých případech bohužel (i nevědomky) využívají brikety obsahující příměsi dubu. Avšak takové složení briket je nežádoucí pro některé doma pěstované houby.

briketa

A JAK SI TEDY JEDNODUŠE PŘIPRAVIT SUBSTRÁT Z BRIKET PRO DOMÁCÍ PĚSTOVÁNÍ HUB? 

Na vytvoření kvalitního substrátu z RUF briket budeme potřebovat:

  • kvalitní bukové brikety (100 %) – 10 kg
  • otruby – 2 kg
  • voda – 18 l

Jak sami vidíte, není to žádná věda - na 40 % sušiny se použije 60 % vody. Zde se v praxi naplno uplatňuje výhoda briket, a to jejich velmi nízká vlhkost.

Pamatujte, že je nutné vždy dodržet poměr pro hydrataci – tedy 60 %. Pokud by vlhkost byla vyšší (65 %) nebo nižší (55 %), tak se prostě houbám nebude dařit a špatně porostou.

A nyní přejdeme k postupu:

  • Brikety a otruby vložíme do dostatečně velké nádoby (skvěle poslouží např. plastová vana) a zalejeme vodou.
  • Okamžitě pozorujeme, jak suché suroviny začnou do sebe pohlcovat tekutinu.
  • Po hodině namáčení se brikety v nádobě zcela rozpadnou a vzniklou hmotu nyní pečlivě promícháme.
  • A takto připravený substrát vložíme do plastových sáčků (pěstitelských pytlů) s mikrofiltrem, které jsou odolné proti vysokým teplotám (cca 130 °C).
  • Do každého pytle vkládáme max. 4,5 kg nachystaného substrátu tak, aby se sáček dal přehnout.
  • V těchto pytlích bude totiž následně probíhat sterilizace či pasterizace substrátu a potom i vlastní pěstování hub.
  • Dezinfikovat substrát je nezbytné, abychom se zbavili zárodků patogenů, plísní či škůdců.

Jednoduchá sterilizace substrátu pro začátečníky:

Do tlakového hrnce vložíme napařovací mřížku, podlejeme vodou a vložíme pytel s max. 4,5 kg substrátem, zakryjeme poklicí a vaříme 5-6 hodin.

Po vychladnutí substrát vyjmeme z hrnce, a ihned smícháme s kvalitní sadbou.

Následně houby pěstujeme v podmínkách, které jsou přizpůsobené vždy danému druhu.

hliva 

Přejeme mnoho pěstitelských úspěchů a věříme, že za nějaký čas budete na otázku „Tak co, rostou?“ odpovídat: „Ták určitě.“

Metr.cz si na tento článek vyhrazuje autorská práva, kopírování je zakázáno.